O nama

Petnička meteorska grupa – PMG

Petnička meteorska grupa (PMG) je neregistrovana nevladina organizacija za profesionalno i amatersko bavljenje meteorskom astronomijom. PMG funkcioniše u okviru Istraživačke stanice Petnica (ISP).

U okviru PMG, izdvajaju se četiri sekcije koje se na različite načine bave meteorima i ostalim malim telima Sunčevog sistema. Unutar njih se obavljaju vizuelna, video i CCD, a odskora i radio posmatranja. Posebne aktivnosti, odvijaju se u Sekciji za numerička i teorijska istraživanja malih tela (SekNuTeIst), što je očevidno iz samog nazive te Sekcije. Ozbiljnim i strogo naučnim tretiranjem meteora i bratije, bave se uglavnom članovi PMG koji vuku korene sa petničkih programa Astronomije i Fizike, ali meteorima se ozbiljno bave i poslenici drugih, srodnih, matematičko–fizičko–tehničkih nauka. Ostali im pomažu kako znaju i umeju, i pritom se svi silno zabavljaju.

Vizuelna posmatranja
Većina aktivnosti PMG, dešava se u okviru Vizuelne sekcije (ViSek), pri kojoj se meteori tokom sezonskih rojeva posmatraju, broje, procenjuju i notiraju tradicionalističkim metodom (Oko&Olovka). Posmatrački kampovi se, dakle, organizuju za vreme trajanja sezonskih pljuskova meteora, i to najčešće na Debelom brdu (onom u valjevskom kraju), ali nekad i na sasvim drugom kraju planete – u zavisnosti od toga gde koji član PMG digne pogled ka nebu. Dobijeni podaci se obrađuju, ali se i šalju u centralnu bazu Međunarodne meteorske

Video i CCD posmatranja
Video sekcija (VidSek) za video i CCD posmatranja, zloupotrebljava analognu i digitalnu tehnologiju za snimanje meteora i drugih malih tela Sunčevog sistema. Snimanja se uglavnom izvode tokom regularnih posmatračkih kampova, ali zabeleženi su i slučajevi samoinicijativnog bavljenja astrofotografijom. Ipak, kako je u toku modernizacija i automatizacija video opreme, može se reći da je Sekcija još uvek u adolescenciji. Tehnološke, instrumentalne i druge resurse, obezbeđuju ISP, milosrdni pojedinci iz odgovarajućih naučnih ustanova i, po „cijeni – sitnici“, izvesne firme za obezbeđenje i video nadzor.

Radio posmatranja
Radio sekcija je još uvek u povoju, mada je kroz bogatu istoriju PMG zabeleženo nekoliko uspešnih poduhvata. Akcenat je stavljen na detektovanje meteora pomoću radio prijemnika, mada postoji i konačno mala verovatnoća da će se u budućnosti nabaviti radar kojim bi se takođe vršila detekcija dotičnih. Snimanja se teoretski mogu izvoditi bilo kad i bilo gde – pod uslovom da oprema funkcioniše. Opremu za sada obezbeđuju ISP i Aćim. Kuriozitet je da je Radio sekcija započela kao joint venture PMG i dela petničkog programa Primenjene fizike i elektronike.

Numerička i teorijska istraživanja malih tela
Sekcija za numerička i teorijska istraživanja malih tela, bavi se razvijanjem teorijskih modela i numeričkh simulacija malih tela Sunčevog sistema sa ciljem razumevanja njihove evolucije i reprodukovanja podataka dobijenih posmatranjem. Posebno interesovanje izražava se za razumevanje odnosa fizičkih svojstava malih tela i dinamičkih efekata koje trpe.

Comments are closed.