Posmatrački osvrt dvadeset i jednu godinu u prošlost

Sinoć sam pred kućom u Clevelandu digao pogled u nebo i lako pronašao poligon 11 za određivanje granične magnitude. Kad sam ja bio aktivan član meteorske grupe, pre nekih dvadesetak godina, mi smo poligon 11 od milja zvali sazvežđe Mercedes-Benz. Unutar poligona vidim samo epsilon Bootes i prisećam se da smo na Debelom Brdu znali izbrojati 10 i više zvezda. Što se mene tiče, ništa od posmatranja večeras. Uostalom, to se ni ne radi ispred kuće. Posmatranje je akcija, na posmatranje se putuje, planinari i nikad nisi sam. Na posmatranjima se svašta nauči i ja neću preterati ako kažem da su me posmatranja meteora pripremila na više različitih načina za nemilosrdan svet van posmatračke akcije. Zaista, početak mog delovanja u Petničkoj Meteorskoj Grupi je bio kad sam ja imao oko 18 godina i nisam imao pojma šta želim. Znao sam otprilike šta ne želim, a za to su bile "zaslužne" neke gadne prilike koje su zahvatile društvo i svet van meteorske grupe. U momentu kad je ekipa pakovala kombi za Debelo Brdo, neki pomahnitali jazzer je svirao klavir sa kazetofona a ja nisam sa sigurnošću znao ni gde ću živeti narednog meseca. Učinlo mi se da su zvuci koncerta u Kelnu iz kombija koji se pripremao za meteorsku akciju kvalitetan beg iz stvarnosti previše surove za jednog vukovarskog gimnazijalca leta '91 godine.

Nije prošlo dugo i ja sam učio kako se određuje granična magnituda, šta je to radijant, šta je to bolid i možda najbitnije – kako se sve što se posmatra zapisuje i kako se obrađuje. Meteorska astronomija je skoro idealan uvod za pripremu učenika u skoro pa bilo koju naučnu disciplinu. Veoma je zahvalna za početnika. Vaši posmatrački rezultati koriste onima koji pokušavaju objasniti poreklo Sunčevog sistema, dakle pridonosite saznavanju tajni o našem širem domu. Statistička obrada posmatranja meteora je prisutna uz manje ili veće izmene i nadogradnje u skoro svakom naučnom eksperimentu. Tu treba pridodati i pedantnost prilikom vođenja zapisnika posmatranja. Postoji i veoma razgranata saradnja što na amaterskom što na profesionalnom nivou među različitim nacionalnim posmatračkim grupama u okviru IMO (International Meteor Organization). Vrlo je lako usvojiti najelementarnije osnove meteroske astronomije, ne treba vam nikakav poseban posmatrački pribor (osim papira, olovke, baterlampe sa filterom i dobrog para očiju), a oni koji žele saznati više, mogu čitati iz brojne literature, izkušati se sa fotografijom ili videom.

Mene je već moja prva posmatračka akcija brzo usisala u svoju dinamiku i to je bilo baš ono što mi je trebalo tada. U dugim posmatračkim noćima, oni koji su znali malo više o svemiru, pričali su o tome. Bilo je i onih koji su znali nešto o oblacima, pa se od njih moglo ponešto naučiti i kad je bilo oblačno. Po danu, kad se obrade sinoćnji podaci, moglo se naučiti i o lokalnoj geografiji, jer se sa Brda u izuzetno vedrim danima mogla videti i Avala. Bilo je i onih koji su znali o biljkama i životinjama. Na kazetama se neprestano slušala muzika, pa smo saznali da je pomahitali jazzer sa koncerta u Kelnu zapravo neki tada kudravi amerikanac Jarrett. Među nama posmatračima, bilo je i poeta, filmofila i slično. Posmatračka akcija je i mali socijalni eksperiment, jer ste na Brdu, daleko od civilizacije, roditelja, sa grupom (manje ili više) vršnjaka sa kojima treba organizovati zajednički život. Treba deliti namirnice, organizovati pripremanje hrane. Potrebno je razviti jedan nivo društvene tolerancije. Da ne duljim, spisak saznavanja je širok. Bitno je znati da je meteorska akcija bila ne samo škola meteorske astronomije, bila je to škola u kojoj smo učili puno toga jedni od drugih, ispunjena prijateljstvom i željom za saznavanjem.

Meni su prvih nekoliko posmatračkih akcija veoma pomogle pri pronalaženju fokusa u vlastitom životu. U tom životu, upisao sam studije matematike. A danas se, kao matematičar, bavim medicinskom vizualizacijom/oslikavanjem u okviru multidiscplinarnog tima kojeg čine fizičari, inženjeri i medicinari. Želja za saznavanjem, međusobno uvažavanje, i neprestano samousavršavanje samo su neke od osobina koje su vrlo bitne za rad u takvoj grupi, a ja sam sve to prvi put pronašau upravo u Petničkoj Meteorskoj Grupi. I sada kada razmišljam o njoj, ljudima koji su je sačinjavali, shvatam da je jedna takva dinamika upravo ono što i dan danas tražim, a često i ponalazim u životu, kako privatnom, tako i profesionalnom.

IMO ime: ZABST

Written by Stanislav Žabić

Bookmark the permalink.

Comments are closed.