Nekoliko stvari korisnih na posmatranjima i kako ih nabaviti

Napomena: posmatrački kampovi realizuju se u različitim vremenskim uslovima i različitih su trajanja, pa je u skladu sa time i navedena oprema manje ili više neophodna. Ono što je potrebno imati na apsolutno svakom posmatranju su vreća za spavanje i podmetač.

VREĆA ZA SPAVANJE POSMATRANJE

Nije za spavanje, nego za posmatranje. Nema vreće za sve vremenske uslove, možete nabaviti neku perjanu za zimu, ili neku za proleće, leto i jesen. Mi uglavnom koristimo vojne vreće, koje su super ali ih nemamo ni blizu dovoljno za sve učesnike kampa. Ako želite da kupite novu vreću, možete da pogledate u prodavnicama planinarske i kamp opreme, a vojnu vreću možete da potražite na vojnom otpadu (vidi niže), Kupujemprodajem-u (1200–2200 din) ili Limundu/Kupindu (~2000 din; a ako ostavite više vremena za traženje, i za manje – mi smo jednu tako kupili za 810 din. Besplatna varijanta: pozajmite od drugara koji su bili na međunarodnim volonterskim kampovima Mladih istraživača Srbije. Verovatno znate nekoga ko zna nekoga ko je bio na kampu i za tu svrhu kupio vreću. U svakom slučaju, potrudite se da nabavite kakvu bilo.

vreća1

vreća2

PODMETAČ ZA VREĆU (drugi naziv: podloška)

Imamo ih nešto više nego vreća, ali je bolje ako možete doneti svoj, iz dva razloga: udobnije će vam biti sa dva, a može se lako desiti da ih ne bude dovoljno. Najbolji su samonaduvavajući, a varijante sa memorijskom penom su dobre zbog lakog pakovanja. Opcije za nabavku: prodavnice planinarske i kamp opreme (samonaduvavajuća koja se i lako pakuje je oko 5000 din), vojni otpad, prodavnice kineske robe – u daljem tekstu PKR, Limundo/Kupindo/Kupujemprodajem (~700 din), drugar koji je bio na volonterskom kampu (čokolada).

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2015-09-17 19:49:44Z | | ÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ“{&Íÿ

VUNENE ČARAPE

Najskuplja varijanta: prodavci suvenira na Kalemegdanu. Bolja opcija: pijaca (~350 din). Verovatna opcija: imate ih kod kuće ili ih imaju vaši roditelji, bake ili deke. Nije važno ako su vam i velike, ionako ispod po potrebi ide još nekoliko pari.

čarape

FANTOMKA (društveno prihvatljivi nazivi: balaklava, potkapa, maska za skijanje)

Ona pamučna sa jednim velikim otvorom za oči i nos je super zato što ne ograničava vidno polje kad ležite, a možete normalno da dišete. Ima ih u prodavnicama vojne i ski opreme, cene se kreću od 1000 din pa naviše (na Limundu/Kupindu od 99 din, ako vam nije bitno od koga je kupujete). Ako imate 45 $ za fantomku, možete pogledati i ove sa životinjskim printovima i ušima. Mi smo je kupili u Militaryshop.rs za 990 din na popustu.

fantomkaAKTIVNI VEŠ (drugi naziv: termo veš)

Izuzetno dobra investicija. Osim u prodavnicama planinarske opreme, gde je dosta skup (~3000 din po komadu), može se za značajno manje novca naći kod proizvođača iz Arilja (gornji i donji deo ukupno 1400 din), kao i na Limundu/Kupindu (nekorišćen sa manjom fabričkom greškom ~500 din po komadu).
Pravilo kod aktivnog veša je to da mora da bude knap uz telo, da ne landara, kako bi mogao da sprovodi telesnu vlagu. Poželjno je pored jednog kompleta na sebi poneti i jedan rezervni.

aktivni vešTERMO POJAS ZA BUBREGE I KIČMU

Ova varijanta od 1200–1400 din je provereno dobra, a ima i drugih. Obavezno gledajte da su vuneni. Za koju deceniju, a verovatno i ranije, bićete sebi zahvalni („da ne pita starost gde je bila mladost”).

Nije za posmatranje, ali olakšava život na kampu:

 • gumene papuče za kupatilo / japanke
  Ima ih u PKR za mali broj stotina dinara. Ako ih ne ponesete, verovatno ćete nekoga morati da zamolite da vam ih pozajmi kad se tuširate. Ili kad čistite kupatilo.
 • veeelika neplastična šolja za VDČ* / kafu / neskvik / …
  Imate je kod kuće. Imamo ih i u domu, ali im je broj ograničen. Ako je nemate kod kuće, kupite je u Maksiju / Europromu / PKR / dobijte je uz kupljena dva litra ili dvesta grama nečega na promociji. Ako se ne vežete emotivno, možete je posle kampa i donirati domu. Velike su šanse da će vas sledeći put kada dođete sačekati. Termo šolje su takođe odlične jer se ne lome i, pa, termo su – čuvaju temperaturu napitka.
 • šampon za suvo pranje kose
  Ako baš želite da operete kosu, a na Geminidima ste, može dobro doći. Ali onaj za koji smo proverili da je dobar košta 270 din, pa razmislite da li vam se isplati. Punđe su isto kul. Prodaju ga DM drogerije, a u Valjevu postoji jedna u blizini autobuske stanice, u okviru Stop Shop-a, Uzun Mirkova 2/B. Radi svaki dan 9–21 h.
 • čepovi za uši protiv buke
  Zato što postoji verovatnoća da će ljudi pričati u spavaonici i drugoj spavaonici (pod lipom, prim. aut) i kada ih zamolite da to ne rade, a poneko će možda i hrkati. Ima ih u apotekama za ~140 din (najjeftiniji, a najkorisniji).

chepovi_za_ushi

 • osnovna planinarska oprema**
  Ako se kamp organizuje u planinskim uslovima (Debelo Brdo), ne može da škodi: goretex obuća, štapovi za hodanje, kamašne koje sprečavaju upadanje dubljeg snega u cipelu, prva pomoć, vitaminski preparati (tabla vitamina C je 40 din u apoteci), kalorična brza hrana (miks semenki, koštunjavog i suvog voća – ne umesto osnovnih obroka) itd.

goretex_cipele štap_za_hodanjekamashne

*VDČ – veoma dobar čaj, Vesna Obradović™
**Ako vam zatreba kompletna planinarska oprema, ovde možete naći spisak opreme koju propisuje registrovana agencija koja organizuje planinarske ture po Himalajima. Čak i ako se ne penjete na Himalaje, može se izvući svašta korisno.
Kvalitetnu a povoljnu odeću i opremu za teren, pa i većinu stvari koje smo ovde naveli, prodaje Decathlon, koji u regionu ima prodavnice u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.

Savet za kupovine preko Limunda: možete podesiti da dobijete obaveštenje mejlom kada se pojavi proizvod čiji opis odgovara ključnim rečima koje navedete (npr. „vojna vreća za spavanje”), ili kada neki korisnik postavi novi proizvod. Ovo drugo je zanimljivo zato što se događa da ista osoba periodično postavlja na aukcije slične proizvode. Ako se pojavi na aukciji nešto što vam odgovara, takođe ne morate sedeti za računarom i pratiti je, već možete navesti koja je najviša cena koju nudite za tu aukciju (na primer, ako se pojavi vreća za spavanje sa početnom cenom od 600 dinara, možete uključiti da vaša ponuda uvek bude za 10 dinara veća od „protivničke”, ali da ne pređe 2000 dinara).

Zlatno pravilo: spakujte samo onoliko stvari koliko sami možete da ponesete. Put od autobuskog stajališta do doma je makadam dužine oko jednog kilometra, koji ide uzbrdo. Po lepom vremenu i pod normalnim opterećenjem prelazi se za petnaestak minuta, ali je bilo i slučajeva kada je za to trebalo sat i više vremena. Verovatno će se naći neko da vam pomogne ako ga fino zamolite, ali nije lepo oslanjati se isključivo na to.

Spisak proverenih (maj 2016) vojnih otpada u Srbiji

napomena: na neke vojne otpade nije dozvoljeno ući u „nepristojnoj” odeći (pantalone iznad kolena za muškarce)
- Beograd (Rakovica): broj za informacije 011/30-53-477, radno vreme radnim danom 8–14:30, podmetača trenutno nema, a cena vreće je 650 din.
- Novi Sad (Temerin): Narodnog fronta 38, broj za informacije 021/843-338, radno vreme radnim danom 7–15, subotom 7–12. Cena vreće 1500 din, podmetača 500.
- Ub (Zvizdar): broj za informacije 014/489-222, 063/489-222, radno vreme radnim danom i subotom 7–16, cena novih vreća 2000 din, polovnih 1000, debljih podmetača 700, a tanjih 500. Moguće slanje poštom.
- Kraljevo: u industrijskoj zoni kod Magnohroma, broj za informacije 036/380-910, radno vreme radnim danom 7–15, subotom 7–14. Trenutno nemaju vreća ni podmetača – proveriti pre posete.
- Sevojno: 10ak km od Užica, broj za informacije i uputstva 031/520-262, radno vreme radnim danom 8–15:30, subotom 8–15. Cena vreće 1000 din, podmetača 300.
- Postoji vojni otpad i u Nišu, na Bulevaru Nikole Tesle, ali nam je trenutno poznata samo lokacija.

Written by Snezana Todorovic

Bookmark the permalink.

Comments are closed.