Prijave za Školu meteorske astronomije 2018 su otvorene!

Prijave za ovogodišnju Školu meteorske astronomije, koju organizujemo od 14. do 23. juna u Istraživačkoj stanici Petnica, otvorene su!

Škola meteorske astronomije je namenjena polaznicima i saradnicima standardnih seminara ISP. Pri tome, pravo učešća imaju srednjoškolci koji su učestvovali bar na jednom zimskom seminaru u Petnici. Učesnici mogu biti i studenti bez obzira da li su učestvovali na petničkim seminarima ili ne.

Više informacija možete naći ovde.

Axtell

Axtell, CV3 ugljenicni hondrit. Glavna osobina meteorita iz grupe CV su mnogobrojne hondrule i refraktorne (CAI) inkluzije. Na slici se hondrule vide kao raznobojni uglavnom tamni kruzni oblici, dok su CAI inkluzije nepravilni beli oblici. Tamno-siva pozadina u koju su hondrule i inkluzije usadjene ukazuje da je u pitanju hondrit ugljenicnog tipa.

Meteorit je pronadjen 1943. godine u blizini mesta Axtell, McLennan County, Texas. Ukupna masa meteorita je bila 6.2 kg.

Fotografija uzorka iz American Museum of Natural History, New York. Foto: Vladimir Lukic.

Axtell carbonaceous chondrite / Axtell ugljenicni hondrit

Axtell, CV3 ugljenicni hondrit, uzorak iz American Museum of Natural History, New York. Foto: Vladimir Lukic

Prijave za Školu meteorske astronomije 2017 su otvorene!

Prijave za ovogodišnju Školu meteorske astronomije, koju organizujemo od 28. maja do 5. juna u Istraživačkoj stanici Petnica i na Debelom brdu kod Valjeva, otvorene su!

Škola meteorske astronomije je namenjena polaznicima i saradnicima standardnih seminara ISP. Pri tome, pravo učešća imaju srednjoškolci koji su učestvovali bar na jednom zimskom seminaru u Petnici. Učesnici mogu biti i studenti bez obzira da li su učestvovali na petničkim seminarima ili ne.

Više informacija možete naći ovde.

 

Letnji posmatrački kamp na Debelom Brdu 2016

Letnji kamp Petničke meteorske grupe organizuje se od 27. jula do 15. avgusta 2016. na Debelom Brdu. Posmatraju se Perseidi, kao i tzv. južni rojevi, pre svega Kaprikornidi i Južni delta Akvaridi. Zainteresovani treba da se jave na adresu pmg@meteori.rs zaključno sa 10. julom. Detaljnije informacije slede po prijavljivanju na kamp.

Foto: Ivan Stanković | Obrada: Miodrag Sekulić | Copyright: Petnička meteorska grupa

Završena Škola meteorske astronomije 2016

Od 10. do 17. juna 2016. godine u Istraživačkoj stanici Petnica održana je sedma po redu škola meteorske astronomije, namenjena polaznicima programa ISP i zainteresovanim studentima.

Na školi je učestvovalo 19 polaznika i 14 saradnika i predavača. Polaznici su pored predavanja tokom škole radili na formulisanju problema i tema iz oblasti meteorske astronomije i planetarnih nauka za samostalni rad, kao i na prvim praktičnim koracima ka rešavanju tih problema.

Učesnici Škole meteorske astronomije 2016

Učesnici Škole meteorske astronomije 2016

Continue reading

Nekoliko stvari korisnih na posmatranjima i kako ih nabaviti

Napomena: posmatrački kampovi realizuju se u različitim vremenskim uslovima i različitih su trajanja, pa je u skladu sa time i navedena oprema manje ili više neophodna. Ono što je potrebno imati na apsolutno svakom posmatranju su vreća za spavanje i podmetač.

VREĆA ZA SPAVANJE POSMATRANJE

Nije za spavanje, nego za posmatranje. Nema vreće za sve vremenske uslove, možete nabaviti neku perjanu za zimu, ili neku za proleće, leto i jesen. Mi uglavnom koristimo vojne vreće, koje su super ali ih nemamo ni blizu dovoljno za sve učesnike kampa. Ako želite da kupite novu vreću, možete da pogledate u prodavnicama planinarske i kamp opreme, a vojnu vreću možete da potražite na vojnom otpadu (vidi niže), Kupujemprodajem-u (1200–2200 din) ili Limundu/Kupindu (~2000 din; a ako ostavite više vremena za traženje, i za manje – mi smo jednu tako kupili za 810 din. Besplatna varijanta: pozajmite od drugara koji su bili na međunarodnim volonterskim kampovima Mladih istraživača Srbije. Verovatno znate nekoga ko zna nekoga ko je bio na kampu i za tu svrhu kupio vreću. U svakom slučaju, potrudite se da nabavite kakvu bilo.

vreća1

vreća2

Continue reading

Škola meteorske astronomije 2016

Prijave za Školu meteorske astronomije 2016 su otvorene!

xIMG_1440a1234
Škola meteorske astronomije prva je u nizu ovogodišnjih kampova i radionica namenjenih uvodu u meteorsku astronomiju. Škola je koncipirana tako da pruži adekvatan uvod u praktičan rad i dalje bavljenje meteorskom astronomijom. Pri tome, praktični deo programa većim delom realizovaće se naknadno, tokom posmatračkog kampa na Debelom Brdu kod Valjeva i na radionici za obradu podataka. Dakle, kompletan uvodni kurs u meteorsku astronomiju sastoji se iz Škole meteorske astronomije, posmatračkog kampa na Debelom Brdu i radionice za obradu podataka:

1. Škola meteorske astronomije organizuje se od 10. do 17. juna u Istraživačkoj stanici Petnica. Prevashodno (ne isključivo!) je namenjena polaznicima i saradnicima standardnih seminara ISP. Pri tome, pravo učešća na Školi imaju srednjoškolci koji su učestvovali bar na jednom zimskom seminaru u Petnici. Učesnici mogu biti i studenti bez obzira da li su učestvovali na petničkim seminarima ili ne. Polaznici Škole ne plaćaju za učešće.

2. Posmatrački kamp na Debelom Brdu kod Valjeva. Ove godine kamp se organizuje od 27. jula do 15. avgusta. Učesnici plaćaju samo troškove boravka u iznosu od 400 dinara po noćenju.

3. Radionica za obradu podataka organizuje se tokom jeseni u Istraživačkoj stanici Petnica, a tačan termin će biti poznat tokom leta. Namenjena je onima koji imaju iskustva sa posmatranjima i preliminarnom obradom podataka.

Osim ova tri programa po pravilu se organizuje još nekoliko manjih posmatračkih kampova, delom u Petnici, a delom na Debelom Brdu, na koje se u izvesnim slučajevima mogu uključiti i novi učesnici.

Oni koje prevashodno interesuju posmatranja mogu se uključiti neposredno na nekom od posmatračkih kampova. Za takvu varijantu najpogodniji je letnji kamp na Debelom Brdu, kako zbog vremenskih prilika, tako i zbog dužine trajanja. Osim toga, deo predavanja realizovaće se i na ovom kampu.

Rok za prijavljivanje je 15. maj 2016. godine, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem ovog upitnika.

Letnji posmatrački kamp na Debelom brdu

Ove godine letnji posmatrački kamp biće organizovan na Debelom brdu kod Valjeva u periodu od 5. do 20. avgusta. Tokom ovog perioda biće organizovana vizuelna i video posmatranja tada aktivnih rojeva.

Položaj radijanta Perseida / izvor: Sky & Telescope

Položaj radijanta Perseida / izvor: Sky & Telescope

Pre svega, biće posmatrani Perseidi, meteorski roj koji potiče od komete 109P/Swift-Tuttle, aktivan tokom skoro celog avgusta, a čiji se maksimum aktivnosti očekuje u noći između 12. i 13. avgusta. Očekuje se da zenitna časovna frekvencija (ZHR) ovog roja u maksimumu aktivnosti bude oko 100.

Jeremie Vaubaillon, koji se bavi evolucijom meteorskih rojeva, na osnovu numeričkih simulacija dao je predviđanja da će se povećana aktivnost Perseida, ako je uopšte bude, moći primetiti i nekoliko sati pre očekivanog širokog i "glavnog" maksimuma, kao posledica prolaska Zemlje kroz struju čestica oslobođenu sa komete pri njenom prolasku kroz perihel 1862. godine. Njegove numeričke simulacije govore da bi do toga trebalo da dođe 12. avgusta oko 20 sati i 39 minuta po našem lokalnom vremenu (18:39 UT), a ta povećana aktivnost, ako je uopšte bude, trebalo bi da traje nekoliko sati oko ovog potencijalnog lokalnog maksimuma.  Naravno, ništa od ovoga ne govori da će ovakve aktivnosti uopšte biti i zato je bitno organizovati vizuelna posmatranja i ispratiti aktivnost, pa uporediti sa predviđanjima koja daju modeli.

Pored Perseida, biće aktivno još nekoliko manjih meteorskih rojeva. Pre svega, to su Kapa Cignidi, meteorski roj čiji je radijant u sazvežđu Labud, a koji je posebno zanimljiv jer dosadašnja istraživanja nisu uspela da utvrde pravilnosti u aktivnosti ovog roja (čak ni kada se dešava maksimum), pa se posmatrači upozoravaju da se roj može ponašati "onako kako se ne očekuje".

Mesec će biti u fazi mladog Meseca i to će omogućavati tamno nebo kao povoljan uslov za posmatrače.

Više o svemu ovome možete pročitati na sajtu Međunarodne meteorske organizacije.

Na kampu će u proseku boraviti preko 20 učesnika, a pored predavanja planirane su i dnevne aktivnosti koje predstavljaju svojevrsni nastavak aktivnosti sa Škole meteorske astronomije koja je održana u Petnici u junu mesecu.

Otkriće meteorskog roja Perseidi

Izvor: Sky & Telescope, 17. maj 2005.
Autor: Mark Littmann (Mark Litman)
Prevod: Dušan Pavlović

Sve do 1837. godine niko nije uviđao da se Perseidi pojavljuju jednom godišnje.

Jedan od 25 miliona meteora koji sagorevaju u Zemljinoj atmosferi svakog dana. Ovaj sjajni Perseid je snimio Brice Atwood iz Rockforda, Illinois, u jutro 13. avgusta 1971. godine. Bljesnuo je neposredno pre kraja svog leta na nebeskoj sferi dugog 23°, nakon što je prešao preko sjajnog traga zvezde θ u sazvežđu Zmaja (Theta Draconis, θ Dra).

Edward Claudius Herrick (Edvard Klaudijus Herik) je bio knjiški moljac. Njegov otac je diplomirao na Univerzitetu Yale (Jejl) i bio je osnivač škole za devojke. Njegova majka je bila potomak jednog od osnivača Yalea. Herrickovi su živeli u New Havenu, Connecticut (Nju Hejven, Konektikat), gde se i nalazi Univerzitet Yale.

Ali mladi Edward nije studirao na Yaleu. Nije uopšte išao na koledž. Njegovi roditelji su smatrali da će njegova hronična upala očnih kapaka biti prepreka ka njegovom uspehu u visokom obrazovanju. Tako je 1827. godine, sa 16 godina, Edward postao službenik u knjižari koja je služila studentima Yalea i samom fakultetu, i koja je takođe bila i izdavačka kuća koledža.

Jedna od nekoliko ranih kolor predstava pljuska Leonida 1833. godine u Severnoj Americi, koju je Bilderatlas der Sternenwelt 1892. godine objavio Edmund Weik sa Univerziteta u Beču, Austrija. Ilustracija prikazuje meteora nad Nijagarinim vodopadima.

Svi koji su u New Havenu imali intelektualna interesovanja zastajali su pored knjižare, i Herrick je uživao u razgovorima sa profesorima poput astronoma Denisona Olmsteda (Denison Olmsted) i hemičara Benjamina Sillimana (Bendžamin Siliman). Mladi službenik je vredno radio i do svoje 24. godine postao je jedan od vlasnika knjižare. Nažalost, posao je bio u zastoju tokom naredne tri godine i pretio je da se potpuno uruši.

U veče 9. avgusta 1837. godine, dok se njegov posao polako teturao ka kolapsu, Herrick je posmatrao neuobičajeno veliki broj meteora na noćnom nebu. Od ljudi koji su te noći ostali budni do kasno čuo je da su meteori još brojniji i sjajniji nakon ponoći.

Američki astronomi su 1837. godine bili još uvek pod uticajem uzbudljivog i epskog pljuska meteora koji se dogodio četiri godine ranije. U veče između 12. i 13. novembra 1833. godine moglo se videti više od hiljadu zvezda padalica u minutu kako izviru iz sazvežđa Lav (više o tome može se naći u Sky & Telescope: November 1995, str. 24). Ovo je astronome potpuno iznenadilo; bio je to prvi put da je većina njih obratila pažnju na meteore. Posebno su bili zapanjeni Olmstedovom idejom o tome da meteori iz meteorskih rojeva moraju imati paralelne putanje koje dolaze iz udaljenih delova svemira. Većina astronoma tada verovala je da su meteori tipična atmosferska pojava, koju treba ignorisati kao oblake i vremenske prilike.

Tada su astronomi počeli da traže istorijske beleške i bili su okrenuti ka prethodnom meteorskom roju iz sredine novembra. Ali posmatrati obilje meteora u avgustu? To je bilo čudno. Continue reading